Alle boeken op een postzegel

Elke dag komt er nieuwe informatie bij, mensen blijven kennis vergaren en schrijven hierover. Het onderzoeksteam van het Kavli Institute of Nanoscience van de TU Delft is er in geslaagd om een geheugen te bouwen van 1 kilobyte (8.000 bits), waarbij elke bit bepaald wordt door de positie van slecht 1 enkel chlooratoom. In theorie zouden we alle boeken die de mensheid heeft geschreven op een postzegel kunnen bewaren. Het team van Sander Otte bereikte een opslagcapaciteit van 80 Terabits per vierkante centimeter, meer dan 500 keer beter dan de beste commerciële harddisk die momenteel verkrijgbaar is.

Je moet je voorstellen dat je met een pincet zandkorrels probeert te rangschikken, zo voelt Promovendus Floris Kalff zich een beetje in zijn lab. Alleen Floris Kalff werkt met atomen, de bouwstenen van alle materie, deze zijn tien miljoen keer kleiner dan zandkorrels! De onderzoekers verplaatsen atomen met een Scanning Tunneling Microscope (STM).
Door een rooster van atomen te maken en hier lege plekken tussen te laten, bouwen ze bits, dit zijn de bouwstenen van digitale informatie. Met deze bits hebben ze een opslagmedium ontworpen waarbij alle boeken ter wereld feitelijk op je duim passen. Bizar hoe snel de techniek zich ontwikkelt tegenwoordig. Helaas kan het opslagmedium nog niet gebruikt worden in het dagelijks leven omdat het principe alleen werkt bij een temperatuur van 196 graden Celcius, in vloeibaar stikstof .

Natuurlijk is het een kwestie van tijd voordat dit wel gebruikt kan worden in het dagelijks leven. Kan je je voorstellen, dat je alle boeken die ooit geschreven zijn bij je hebt, en dat je deze kwijt kunt raken in je tas omdat het opslagmedium zo klein is? Waar ga je de tijd vandaan halen om al deze boeken te lezen? Daar hebben wij dan weer een oplossing voor, lees een boek per uur, een training genaamd SmartReading.

Door een nieuwe leestechniek aan te leren, kun je op een efficiëntere manier boeken lezen. Je leest op een ‘visuele’ manier, waardoor je 4 tot 10 keer sneller kunt lezen. Met de huidige techniek kun je niet sneller lezen dan dat je praat, met de nieuwe techniek maak je gebruik van plaatjes, het is een soort film. Je kunt door de nieuwe techniek sneller lezen, informatie beter onthouden, je begrijpt een tekst beter en je kunt een tekst beter analyseren. Wij zijn klaar voor de nieuwe nanotechniek!

Voor meer informatie over de cursus, kijk op www.smartreading.nl