FAQ

SmartReading versus snellezen

SmartReading is de enige training waarin je jouw ‘leescentrum’ activeert.

Hierdoor lees je visueel, gaat je concentratie omhoog, lees je sneller en zul je meer onthouden. Het is geen trucje maar een kunde om visueel te leren snellezen! Door meer dan 20 jaar ervaring en open staan voor feedback kun je alleen visueel leren snellezen met SmartReading.

Dyslexia, Learning DisabilitiesSmartReading heeft een bijzonder gunstig effect op dyslexie.

Door de verandering in de automatisering van het lezen vertellen deelnemers dat ze geen last meer hebben van dyslexie.

Zie hiervoor referenties/dyslexie.

 

 

Door onze jarenlange ervaring is SmartReading geëvolueerd tot een bijzondere studie- en snelleesmethode.

Copy cats proberen het wel maar zijn er niet!

 

Maak voor jezelf het onderscheid

Ons wordt vaak gevraagd waarin SmartReading zich onderscheidt. Het antwoord is essentieel.

 

 

Lazy Brain
Snellezen leert je hoe je op dezelfde ouderwetse manier lineaire sneller gaat lezen. Simpel gezegd: “je pratend lezen gaat sneller”. Niet ‘brein-vriendelijk’.

 

 

 

 

 

 

Smart Brain
SmartReading daarentegen leert je jouw ‘leescentrum’ te activeren. Dit verwijdert je ‘lees remmen’ waardoor je op topsnelheid een boek op detailniveau in je langetermijngeheugen kunt opslaan. Heel ‘breinvriendelijk’.

Daarnaast leer je jouw geheugen gemiddeld 30% beter te benutten. Wanneer je dit hebt bereikt wordt lezen als het kijken naar een film.

SmartReading is uniek gezien de werking op detailniveau!

Ik lees over SmartReading en mindmappen, wat moet ik nu kiezen?

Je hoeft geen keuze te maken, je leert het allebei.

Mindmappen is een onderdeel van de gehele smartmethode. Je leert dit in de training.

 

Bij gewoon lezen kan ik me niet concentreren en begrijp ik niet wat ik lees, hoe kan het dan dat je meer begrijpt als je sneller leest?

Met SmartReading is het zo dat hoe sneller je leest hoe meer je begrijpt.

Dit druist voor de meeste mensen in tegen hun overtuigingen. Hoe sneller je met de smartmethode visueel leert te lezen hoe plezieriger je brein het vindt. Lees je langzaam, dan gaat je brein (enigszins verveeld) op zoek naar andere zaken. We zijn dan met onze gedachten niet meer bij de leerstof, ons brein valt als het ware in slaap. Je dwaalt af of gaat dagdromen. In de training zul je dit al merken en ga je aantoonbaar geconcentreerder lezen en meer begrijpen.

Ik heb het gevoel dat ik zeer langzaam lees, is dat te meten en doen wij dat tijdens de training?

Ja, in het begin van de training doen we een leestest (nulmeting). Deze bepaalt je snelheid en begripsvermogen. De snelheid wordt gemeten in woorden per minuut en het begripsvermogen in percentages. Meten is weten nietwaar?

Geven jullie ook In Company (bedrijfs-)trainingen?

Ja, met grote regelmaat.

Soms komt er iemand de training volgen via een open inschrijving, waarna wij één of meerdere groepen in de organisatie trainen in SmartReading.

Ik wil niet alleen diagonaal door teksten heen gaan. Begrijp ik echt alles wanneer ik SmartReading heb gevolgd?

Met SmartReading lees je alles tot op detailniveau.

Het begrijpen van de informatie doe je met je bewuste kortetermijngeheugen. SmartReading laat je daarbij vertrouwd worden met je brein dat herkent en onthoudt. Dit is je langetermijngeheugen en werkt zeer betrouwbaar. Dit zal je, wanneer je besluit de training te gaan doen, in een oefening duidelijk worden.

Je leest gegarandeerd 3 boeken met de smartmethode en doet slecht 2 tot 3 uur over een boek van ongeveer 250 pagina’s. Door de smartmethode kun je zo snel gaan en weet je veel meer dan voorheen.

SmartReading is uniek en gaat veel verder dan een snellees training.

De smartmethode is niet te evenaren!

Zit in de smartmethode ook mindmappen?

Ja. Het mindmappen geeft je in combinatie met de smartmethode het ultieme bewijs. Je leest gegarandeerd  3 boeken met de smartmethode en doet slecht 2 tot 3 uur over een boek van ongeveer 250 pagina’s. Door de smartmethode kun je zo snel gaan en weet je veel meer dan voorheen.

De smartmethode is niet te evenaren!

Begrijp ik ook echt alles wanneer ik SmartReading heb gevolgd?

Ja, je leest en begrijpt alles. Het is zeker niet zo dat je diagonaal door de teksten gaat. Veel snelleestrainingen leren je dit. Koppensnellen, skippen, diagonaal lezen, sneller ‘pratend’ lezen etc.

Onze gepatenteerde methode leert je om alles, meer visueel, te lezen. Het begrijpen van wat je leest doe je met je bewuste kortetermijngeheugen. Het onthouden en reproduceren doe je met een combinatie van je korte- en langetermijngeheugen. Met SmartReading ervaar je dat je meer vertrouwen krijgt in je langetermijngeheugen. Deze combinatie werkt zeer betrouwbaar. Je zult ervaren dat je de informatie op detailniveau kunt herinneren. Je tijdmanagement verbetert en het levert bovendien een grote kostenbesparing op.

Hoe duurzaam blijft de informatie in mijn geheugen opgeslagen?

Opgeslagen informatie zit in het langetermijngeheugen.
Door te lezen met de Smartmethode blijft de informatie gegarandeerd veel langer aanwezig dan bij de je gewone manier van lezen. Ook snelleestrainingen helpen hierbij niet. Zeker niet wanneer het een dag duurt. Een dag is simpelweg veel te kort om de beste strategieën aan te leren.

Ik moet nogal veel studeren. Kan ik SmartReading gebruiken?

SmartReading is heel handig voor je bij het studeren. Je verhoogt je begripsvermogen en dus het onthouden van het bestudeerde materiaal. Je concentratie neemt aanzienlijk toe. Het studeren kost minder moeite en minder tijd in vergelijking met eerst.

Ik ben in opleiding. Welke training snellezen is het meest geschikt voor mij?

De 3-daagse training SmartReading is het beste wanneer je een studie volgt.

Met de 3-daagse training ben je op de derde dag geheel vertrouwd met SmartReading en ‘durf’ je het ook op de studie toe te passen. Bij studies gaat het vaak om details, verbanden en inzichten.

Op de derde dag van de 3-daagse training SmartReading ondervind je dat details, verbanden en inzichten geen probleem zijn en zul je dat ook op je studiemateriaal gaan toepassen.

We hebben regelmatig deelnemers die eerder een snelleestraining elders hebben gedaan en weer zijn teruggevallen in hun oude leesgewoonte. Ik wil je die valkuil graag besparen.

Werkt SmartReading zowel in het Nederlands als in het Engels?

Ja, wanneer je de Engelse taal beheerst gaat dat net zo goed.

Wat is het verschil tussen snellezen en SmartReading?

Omdat ons steeds wordt gevraagd wat het verschil tussen snellezen en SmartReading is, vertrouw ik erop je met de onderstaande beschrijving een duidelijk antwoord te hebben gegeven.

Snellezen is sneller ‘pratend’ lezen wat vermoeiend blijft.
Je doet met snellezen nog steeds veel te veel tegelijk.
Misschien herken je het wel. Je bent tijdens het lezen de woorden die je leest steeds aan het ‘denken’ of aan het ‘zeggen’ in je hoofd. Terwijl je leest wil je begrijpen, analyseren en onthouden wat de auteur nu precies bedoelt. Je springt steeds terug om te checken. Wanneer je iets leest wat je herkent ga je daarover ook nog eens nadenken. Ondertussen dwalen je gedachten af en je bent er niet meer bij, terwijl je wel verder leest. Het gevolg is dat je teruggaat in de tekst om het opnieuw te lezen. Wanneer je sneller ‘pratend’ leest forceer je je brein en dat is vermoeiend.

In het kort wat je tegelijkertijd doet:
• Analyseren
• Begrijpen
• Onthouden
• Afdwalen
• Terugspringen
• Teveel nadenken tijdens het lezen.

SmartReading is visueel lezen
SmartReading is op een breinvriendelijke manier lezen.
Het ‘pratend’ lezen wordt vervangen door visueel lezen, wat veel prettiger en minder vermoeiend is. Met visueel lezen, lees je hele zinnen tegelijk en neem je deze direct op. Het visuele lezen zorgt ervoor dat grote gedeeltes tekst opgenomen worden door de rechterhersenhelft functie. De rechterhersenhelft ‘verklankt’ niet maar neemt visueel op. Kortere stukjes van de tekst lees je met de linkerhersenhelft functie die wel bewust verklankt. SmartReading biedt de optimale mix tussen beide hersenhelften.

Het is een mythe dat je brein multitasking is. Met SmartReading doe je slechts 1 ding. Je leest op een visuele manier waardoor je feilloos opneemt wat er staat. Omdat je zinnen tot alinea’s tegelijk leest heb je geen ‘interne dialoog’ die je afleidt. Afdwalen gebeurt niet meer waardoor je concentratie optimaal is. Je hoeft (bijna) niet meer terug te springen. Het begrijpen en nadenken doe je wanneer je het materiaal geheel hebt opgenomen. Het slim verbanden leggenen analyses maken gaat dan gemakkelijker.

SmartReading In het kort:
• Visueel alinea’s lezen
• Geen afleiding door je ‘interne dialoog’
• Hoge concentratie
• Terugspringen verdwijnt in hoge mate
• Doordat het geheel visueel is opgenomen gaat verbanden leggen gemakkelijker

Onderstaande opmerking van een cursist verwoordt het op deze manier:
Mijn ervaring met “gewoon” lezen en SmartReading.
De ervaring is op energetisch niveau anders. Bij gewoon lezen span ik me in om de woorden tot mij te nemen, te begrijpen wat er staat, te bedenken wat ik er van vind, wat ik er aan kan hebben etc. Kortom, ik ben als persoon druk doende.
Bij SmartReading heb ik ervaren dat ik er zelf niet meer als belemmering tussen zit. Ik doe niet veel meer dan openstaan en de tekst tot me nemen. Ik ontvang de tekst rechtstreeks. De “tussenpersoon” is weg. Er is meer rust en meer rendement. Een hele verbetering!

Hoe zit dat met een roman?
We leren niets af maar kunnen wel nieuwe strategieën aanleren. Afhankelijk van je leesmateriaal kun je de beste manier kiezen. Een roman lees je langzaam om te genieten van het verhaal. Studie en werkmateriaal lees je met de smartmethode om de relevante informatie eruit te halen.

Heb je een vraag die er niet bij staat?

Bel alsjeblieft naar +31 252 518 537 of
stuur je vraag alsjeblieft naar: vraag over SmartReading.