In de afgelopen maanden heb ik gekozen voor de volgende aanpak ten aanzien van smartreaden: Oefenen met kranten, tijdschriften, bekende boeken. Bij alles wat ik las gebruikte ik mijn vinger als aanwijzer en kwam ik in de flow terecht en ging het mij goed af. Vervolgens 3 weken genoten van een heerlijke vakantie.

Het oefenen weer opgepakt en vastgesteld dat het redelijk verliep. Tevens de conclusie getrokken ‘oefening baart kunst’. Mijn eerste studieboek ging ook nog prima.

De initiële mindmaps van boek 2 en 3 zijn klaar, maar nu zit ik al 2 weken te rommelen met het turbolezen van boek 2 en 3 (iedere dag weer proberen maar vaststellen dat het niet lukt), waardoor de frustratie toeneemt.
Ik krijg mijn hoofd niet leeg (wellicht door druk op werk, privé enkele perikelen aan de kar en toenemende frustratie dat smartreaden niet lukt) en kom dus niet meer in de flow. Heb jij tips om mijn hoofd te legen, met name op het aspect dat het moet en zal, waardoor ik mezelf alleen maar nog meer onder druk zet.

Antwoord

In beginsel ging het goed, hoe deed je dat? Ik heb een vermoeden. Je las gewoon en wist op dat moment wat je las. Verder deed je niets, de perfecte manier.
Daarna kwam de stress. Hoe weet je dat het niet lukt? Ik heb een vermoeden. Je checkt voortdurend of je kunt reproduceren wat je gelezen hebt. En dat lukt niet.
Je zit te worstelen in je hoofd met hoe dan wel. Resultaat tijdens het lezen: denken, analyseren, jezelf ‘pesten’ etc. Je brein heeft geen rust.

Tip

Weet wat je leest op het moment dat je het leest. Is dus niet reproduceren. Geef geen aandacht aan je interne dialoog. Laat die er maar gewoon zijn en geef er geen betekenis aan.

Op dit moment een houding hebben van: ‘ik zie wel, maakt me niks uit, zal wel, de wereld vergaat niet, komt wel etc‘. Op de komende dag ga je wel merken wat er allemaal uitkomt.

Weet ook dit, misschien geeft dat de nodige rust. Wanneer blijkt dat het allemaal niet zo vlotjes gaat als je wenst dat zijn we er voor je. Ook na de laatste dag.