Belangrijkste eye opener is dat het stellen van ‘doen doelen’ een enorme bijdrage heeft aan het sneller kunnen lezen (en uiteindelijk begrijpen) van het boek. Het stellen van de ‘doen doelen’ dient niet gehaast te gebeuren. Dit in combinatie met het sneller lezen en het maken van een mindmap levert een krachtig tool op! Paul, zoals zo even besproken promoot jezelf op internet!

Burt van der Windt, Director Corporate Accounting & Reporting, DSM Sinochem Pharmaceuticals

Geweldige leerervaring. Nieuwe neurologische verbindingen worden en zijn aangelegd. Bij het scannen schieten mijn ogen spontaan in stand wazig. Van 3 woorden naar 2 zinnen en ogen die maar naar beneden willen. Ook trage F-gecentreerde mensen gaan dit kunnen, terwijl ik daar toch wel twijfel over had. Erg prettig om te werken met een mindmap, tegen de verwachting in. Wat wist ik veel, terwijl ik dacht niets te vertellen te hebben. Oftewel, met veel energie en blij met de ervaringen sluit ik af. Echt een aanrader voor collegae, dat is ook al gecommuniceerd. Bedankt voor zoveel bevlogenheid informatie, verheldering en training.

Klarian van Baren

Smartreading, ik ga het promoten, slim en efficient lezen, scheelt tijd, fijn dat ik zeker weet dat ik informatie kan vasthouden door de mindmap, geweldig enthousiasmerend door Paul, herprogrammeren en resetten van mijn mind voelt als een opening van nieuwe mogelijkheden, waarnemen van de wereld op een nieuwe manier. Opent nieuwe werelden omdat het mogelijk is om op een snelle manier informatie tot me te nemen. Dank, dit heeft me veel gebracht voor mij en ik geef het weer door aan mijn gezin.

Eline Elshof

Het was een leuke en duidelijke cursus. De trainer geeft goede begeleiding. Hiervoor twijfelde ik, maar nu ben ik helemaal overtuigd van de SmarReading methode. Ik zou iedereen aanraden het te doen. De ruimte is rustgevend, waardoor je je op je gemak voelt en beter kan leren. Vooral het mindmappen vond ik leuk.

Jozefien

Verrassende en zeer leerzame cursus. Strijd met jezelf om oude gewoontes los te laten. Maar daarin wordt meer dan, ondersteuning in gegeven, om daarin te slagen. Slot conclusie, aanrader voor een ieder die leergierig is door het lezen van boeken.

John Overmeer

Cursus is praktisch, toepasbare vaardigheid, die werkt. Prettige manier van interacties uitleg positief, feestelijke sfeer. Pittig in de zin van je moet aan het werk. Aanrader, deze cursus zal ik aanraden aan, docenten uit mijn teams, ten behoeve van nakijk werk, docenten uit mijn teams, ten behoeve van masters die ze moeten volgen, mijn zonen op de middelbare school. Effect, andere houding ten opzichte van lezen en boeken, accepteren wat er staat, meningsvrij. Anders laten binnen komen, verminderde weerstand, andere houding ten opzichte van werk en collegae, lollig, leuk en interessant.

Ynte van der Meer

Wat wist ik allemaal niet. Wat weet ik nu allemaal wel. Een verrijking, een plezier, verdieping verwondering. Lezen was al leuk maar is nu nog leuker. Mindmappen is voor mij toe te passen op vele terreinen. Dit is een nieuwe toepassing en ook net als alle andere toepassingen weer de juiste adequaat, meer de diepte in. Dank je wel. Je enthousiasme, je vrije kind, je kennis (volwassene) je aanzetten te leren had ik niet willen missen.

Mariken Blaauwhof-Godschal

Fascinerende ontdekking. Wat kan ons brein veel. Meer dan wij denken. Dankzij enthousiasme en overtuigingskracht van de trainer ben ik er voor gegaan. En het resultaat is verrassend. Ik zou het SmartReaden niet meer willen en kunnen missen.

Klaske

Ik heb hier zoveel van geleerd. Ik vond het ook echt super grappig wat mij is aangeleerd. Ik ben super blij dat ik dit heb gedaan. Als ik naar de grote school ga heb ik hier veel meer plezier van. Ik ben dan eerder door mijn studie boeken heen, dan de rest van de klas. dan heb ik veel meer vrije tijd. Als ik mijn studie boeken uit heb gelezen. De meester is ook heel aardig. En zonder hem had ik dit snel lezen niet gekund. En hij doet het ook al 25 jaar. En het is echt super leuk. Dit moet je echt gaan doen. Het is leuk en je leert er van.

Robin

Deze cursus was super. Veel geleerd. De trainer, Tom, was erg goed. Direct, confronterend en leuk. De groep was erg verschillend; studenten, kinderen, ouders. Daardoor merk je duidelijk verschil in opname en snelheid lezen. Interactie groep en trainer was super. Een aanrader voor iedereen. Vooral voor kinderen en tieners.

H. Nieveen

Yeeeeeeeeeee. Wat fijn dat ik dit mocht doen. Ik vond het super cool en heel handig als ik grote teksten moet lezen. Heel erg bedankt.

Floor Meijer

2 heerlijke zaterdagen, entertaining, nuttig en in een prettige sfeer. Dank je wel Tom, voor het scheppen van een super leeromgeving. Een aanrader voor ieder kind en iedere ouder.

Linda Menkhorst

Na deze cursus heb ik geen excuus meer om dikke boeken ongelezen in de kast te zetten, 300 bladzijden in een avondje uit heerlijk. En wat je verder ook niet wil missen, een helder hoofd, een prettige focus, wakkerder wakker worden, meer voor elkaar krijgen in minder tijd. En Paul, onze dochter zien genieten tussen alle grote mensen is ook een feest.

Fanny Coebergh

Ik vond de training en trainer erg inspirerend. De filosofie en aanpak steekt goed in elkaar. Dat merk je al tijdens de training als je mede-cursisten een duidelijke ontwikkeling laten zien. Ik vind de combinatie van kinderen en ouders ook erg leuk en ik denk dat zowel kind en ouder elkaar beter begrijpen als het over leren gaat. Ik zal de training zeker aanbevelen aan anderen.

Martin Hartman

Zo grappig om dit aangeleerd te hebben. Mijn brein raakt geprikkeld van letters in plaats van te vermoeien. Het is leuk om te lezen. Ook merk ik dat mijn dochter van 11 weer plezier heeft om te lezen. Het bewust worden en tijd te nemen om een boek te gaan lezen is fijn.

Helen Henken, Jou Inhoud Komt Hier

Ik wou dat ik deze fantastische cursus jaren eerder had gevolgd. Ongeveer 10x sneller lezen en heel veel meer onthouden. Leuke capabele docent.

Carla Rhebergen

Ik ben Sil Bollen, ik ben 17 jaar oud en ik heb erge dyslectie, maar met SmartReading gaat alles super, veel sneller. Er stond 4 tot 10 keer sneller, maar bij mij misschien wel 20 keer sneller en je onthoudt ook erg veel. Ik ben erg tevreden over deze cursus. Een echte aanrader.

Sil Bollen

SmartReading heeft mijn ogen geopend. Scannen, Turbolezen en mindmappen. Zeer toepasbaar bij mijn leerlingen in groep 8. Smart reading heeft mij geholpen mijn politieke stukken, nota’s, verordeningen etc. In een kortere tijd dan normaal tot mij te nemen. Gevolg Tijdwinst!!! Essentieel in de politiek.

Vanita Attema

De afgelopen cursusdagen heb ik als een feest ervaren. Vol eye-openers, leuke gesprekken maar vooral een hele leerzame en goede cursus Smart Reading met Paul als mateloos enthousiaste cursus leider en geweldige feedback, heb ik ervaren dat dit echt heel goed werkt en je vliegt door de literatuur heen. Een aanrader voor iedereen. Van student tot politicus.

Jamiel Arens

Moest wel een hobbel over om me over te geven ‘aannemend te lezen’. Mindmappen was nieuw, maar heeft structuur. Scannen heeft bij mij geen effect. Turbolezen werkt! Ga +/- 5x zo snel door tekst. Moet zeker blijven oefenen, ben er nog niet, maar wel veel verder gekomen. Hartelijk dank, Michel Rog

Michel Rog, Tweede kamerlid

Na de eerste training dag was het gevoel er nog niet. Maar door het te blijven oefenen en accepteren dat het goed zou komen, is het op een gegeven moment binnen gekomen. Stel het juiste doendoel en ervaar dat je sneller leest, plezier van lezen groter wordt en niet meer zonder wilt.

Roy Slort, Raadslid

Vooraf wist ik dat er voor mij veel winst te halen zou zijn om een cursus smartreading te volgen, ik was namelijk een behoorlijk trage lezer. Maar op welke manier en hoe snel dat zou zijn, ik had geen idee. Mijn verbazing was groot dat we ons niet beperkte in snellees-oefeningen, dit was in verhouding heel beperkt. Maar alle andere aspecten die erbij komen kijken hebben mijn ogen geopend. Heb vertrouwen, alle remmen los.

Niels Tuijn, Raadslid

Een mooie cursus die mij vele handvatten heeft gegeven om sneller te lezen en het beter in me op te nemen. Paul is een trainer die met zijn aanstekelijke enthousiasme ook trage lezers als ik aan de praat krijgt.

Edwin Krijns , Raadslid

Verrassend, boeiend, handig.

Gert-Jan van Maris

SmartReading is een broodnodige koerscorrectie voor mij. Na bijna 50 jaar woord-voor-woord en tergend langzaam te hebben gelezen, met het geluid van elke lettergreep hoorbaar in mijn hoofd, kan ik nu snel lezen en onthouden. Het cadeau is dat ik nu ook weet hoe ik dit verder kan uitbouwen door te oefenen. Er is materiaal zat door elke dag een krant op de mat en websites vol interessante dan wel nuttige informatie.

Had ik dit maar vroeger op school geleerd!

Diane Schaap

Ik ben blij dat ik de SmartReading cursus heb gedaan. Ik lees nu automatisch alles sneller omdat ik niet meer bang ben dingen te missen en niet te onthouden. Dat helpt enorm met school. Eerst was ik altijd als laatste klaar met het lezen van een tekst in de les, en nu als een van de eersten. Een aanrader dus.

Maya Schaap

Ik vond SmartReading een hele leerzame ervaring. Maar als ik eerlijk moet zijn had ik er echt helemaal geen zin in om de hele dag hier te zitten. Maar ik hoorde dat het super handig was voor dyslecten, wat ik ook heb gemerkt dus ik ging een beetje chagrijnig maar ik ging. Na de eerste keer vond ik het leuk en een beetje gezellig en heb ik ontzettend veel geleerd. De tweede dag vond ik nog leuker want dan leer je de mensen een beetje kennen wat een beetje meer sfeer geeft. Het was een zeer leerzame training.

Jesse Swarts

Ik vond SmartReading een leerzame ervaring. Het is in het begin heel onwerkelijk maar na een tijdje oefenen gaat het steeds beter. Ik vond het eerst een beetje eng om te gebruiken maar je moet het gewoon doen. Nu helpt het me heel erg.

Sterre Swarts

Ik vond SmartReading heel erg leerzaam. Voor de cursus las ik 1 woord per keer en nu lees ik 1 of 2 regels tegelijk.

Joost Mol

Een erg interessante cursus, zorgt voor een radicaal andere manier van lezen. Je bent zelf volledig verantwoordelijk voor het al dan niet slagen in de cursus. Wanneer SmartReading voor het eerst lukt sta je versteld van het effect.

Joep Maenen

Mijn hersenen kunnen het nog veel beter en sneller dan ik dacht onthouden en rubriceren.Topmethode, klopt qua neurologie. Paul is een goede didact.

Monique de Wijk

Ik vind Smartreading een geweldige cursus. Het is meer dan alleen snellezen. Je leert jezelf beter kennen in deze cursus en alle stappen komen aan de orde om deze techniek te leren. Paul vind ik een geweldige leraar die aandacht aan iedere student besteed. De interactie met hem vind ik heel fijn. Ik zou het zeker aan iedereen aanraden deze cursus.

Earnie Martha

Intensieve cursus gegeven door een enthousiaste en motiverende coach. Na twee dagen ben je in staat om door middel van de smartread methode te lezen. Het resultaat is verbluffend. Lezen gaat sneller en informatie wordt makkelijker opgenomen.

An Wever

Interessante training met een hele enthousiaste trainer die leuk inspeelt op de groep. Aan het begin van de training is bijna iedereen sceptisch. Hoe kun je nou iets onthouden en oppikken als je zo snel leest. Daar is veel begrip voor en met kleine testjes en voorbeelden wordt langzaam duidelijk dat het wel eens zou kunnen werken. De oefeningen die je moeten gaan helpen lijken vaag maar blijken effectief. Eigenlijk geldt voor deze oefeningen hetzelfde als voor de hele cursus. Niet afvragen of het werkt, DOEN

Esther Wiersma

Zeer goede interessante training.Verbazingwekkend wat deze training je laat inzien, hoeveel je brein aankan. Ik kan me beter concentreren en nog belangrijker veel meer onthouden. Tom is een leuke, geweldige trainer-inspirator? Trainingsruimte is warm en sfeervol. Catering is boven verwachting. Cursisten waren een interessante groep mensen. Een aanrader voor iedereen! Visualiseer jezelf als volleerd smartreader.

Ingrid Kersten


SmartReading is een leerzame training waar je zeer veel aan kunt hebben. Het zorgt ervoor dat je sneller en relaxter door de boeken heen komt en meer op steekt. Ik zou het zeker aanbevelen om het ook te leren, scheelt je veel tijd en je vergaard zo meer informatie! Het is namelijk leuker om een informatie boek te pakken, kost toch nauwelijks tijd.

Melissa van der Landen

Het was inspirerend. Een hele nieuwe kijk op lezen. Durf los te laten van het vertrouwde en geloof in je eigen kennis/kunde. Boeiende onderwerpen worden besproken. Lachen en ontspanning voeren de boventoon ondanks dat het energie kost. Veel doen, oefenen, praktische invulling van beide dagen. Ga zelf ook ervaren dat het werkt.

Mirjam Boeve

De training heeft mij een ander inzicht gegeven in het snel lezen/leren. Na de 1e dag had ik van afwachten wat het gaat brengen. Het lezen van de 3 boeken en het vergeten was/is een interessante ervaring. Na de 2e dag het springlezen en mindmap te hebben gedaan, bleek inderdaad dat het turbo lezen van dag 1 en tussenliggende weken had gewerkt. Ik ben dyslectisch en had nooit gedacht zo snel een boek te kunnen lezen en ook nog te weten. Super gevoel! Een aanrader

Ellen Politiek

Wat een verrassing dat ik zo snel kan lezen, ik was verbaasd over mezelf. Ook dat ik met die snelheid zoveel kan opnemen.

Girbe Drenth

Dynamische cursus 2-daagse. Paul stelt een ieder op zijn/haar gemak, wat ten goede komt aan de leerhouding. Door ontspannen, neem je meer op. Stress en het goed willen doen helpt niet! Ik heb een manier gevonden om mijn gedachten geen betekenis te geven en een veel ontspannen manier van leren aangeleerd. Het doen doel zorgde voor mijn keerpunt, ik werd enthousiast en het boek gaat hierdoor meer leven. Na de 2-dagen moe maar voldaan en noem het een oppepper voor de geest! Paul, bedankt voor de inspiratie.

Mireille Kip

Aan de slag met SmartReading betekent voor mij doordringen tot de essentie van wat je wilt te weten komen.

Geesje Eising, Stenden Hogeschool Leeuwarden

De 2 dagen cursus van SmartReading waren erg leerzaam voor mij geweest. In 2 dagen tijd heb ik elementaire technieken van SmartReading beter onder de knie gekregen. Denk maar aan snellezen, geheugentechnieken en mindmap methodes. Je zou denken dat het boek over SmartReading je een stapje verder brengt, maar een cursus kan ik ook van harte aanbevelen. Dankzij Paul v.d. Velde kan ik met gerust hart aan mijn studie beginnen.

Christiaan van ramont

Het verbaast mij dat ik door deze manier van lezen zo gegrepen ben door de tekst en dat ik de informatie die ik nodig heb er feilloos uit kan halen. Ik kan nu ook van rechts naar links lezen, ik ben me er niet van bewust dat ik dit doe.

Mieke Zuidijk

Ik was erg benieuwd naar de inhoud van de cursus. Na de eerste bijeenkomst was enthousiast om aan de slag te gaan . Paul had mij met zijn voorbeelden en oefeningen laten geloven in de mogelijkheid om zo snel te kunnen lezen. Tijdens de periode van turbolezen was ik erg nieuwsgierig of het echt zou werken. En ja hoor in slechts 4 uur tijd heb ik 4 boeken gelezen en heel veel over mijn onderwerp geleerd. Ik ga zeker door met slim lezen.

Diana Hagel

Een verbazingwekkende en effectieve manier om stof tot je te nemen.
Een eye opener. Ik ga dit zeker gebruiken en is een goede aanvulling op mijn studie bij AOG.

Bettine Keizer

SmartReading vond ik een super leerzame ervaring, beetje cliche maar toch. Ik ga het zeker toepassen. Niet alleen voor studieboeken, maar ik denk ook voor het examen die mij dit jaar te wachten staat. Ik zou het sowieso aan, vooral andere studenten aanraden. Je leert er erg veel van en je bespaart zo een hoop tijd!

Nina Vroom

Een verfrissende vernieuwende training die lezen en leren weer boeiend, uitdagend en nuttig maakt op een creatieve, leuke manier.

Babs Dijkstra, Provincie Friesland

Vooraf zeer sceptisch, door te doen tot verrassende inzichten gekomen. Door de structuur aan te houden en hier en daar persoonlijk te maken een absolute aanrader. Tevens door 1e persoonlijke advies wat meer zelf inzicht gekregen.

Robert Hoogsteden, Commercieel Directeur, Nieuwsdruk Nederland

SmartReading is verrassend. Een geheel andere kijk op lezen gevonden. Heeft lezen weer op een andere manier leuk en interessant gemaakt. Mindmap een, gaaf! Nooit geweten dat ik kan turbo lezen.

Rick Brouwer, Gemeente Schiedam

Het is een gekke beleving…. Mijn ratio komt in opstand dat ik zo zou kunnen lezen en echt kan reproduceren. Tijdens de instructies ervaar ik dat het kan. Dus de ervaring wint het van de ratio. En daarna doe ik het. Dus ik lees snel en pik op. Eén groot feest.

Karin Kruize, Achmea

Je hoeft me niet te geloven, maar SmartReading werkt.

Johan Schoneveld, ING Groep

SmartReading is een goede manier om de stof uit boeken kernachtig en vooral duidelijk tot je te nemen. Ik heb ervaren bij mijzelf en ook bij de studiegenoten dat bij uiteenlopende onderwerpen je een uitstekend beeld geschetst krijgt van dat boek. Volgens mij krijgt geen enkele leraar dat zó voor elkaar!

Johan Meima, DMN Westinghouse

SmartReading is voor mij een hele goede methode om met meer focus te lezen en informatie te onthouden. Vooral door de structuurstappen lukt het om sneller tot het doel te komen (doendoel) en doordat in een mindmap te vatten, blijft het goed hangen!

Eric-Jan van der Ham, ABN amro hypotheken

SmartReaden is meer dan snellezen; je stelt persoonlijke doelen en daarmee ga je boeken lezen. Resultaat: je leest en sneller en intenser en je pikt iets op voor de rest van je leven!

Laura Middelhoven, BOR Tweede Kamer

Rust in het lezen van boeken, met snelheid. Doendoel: van tevoren en doel in je hoofd verzinnen, echt iets wat je gaat doen, na het lezen van het boek. Daarmee ben ik gericht gaan lezen. Vervolgens kon ik veel sneller door de tekst. Het geeft een focus. Veel sneller lezen!!! Meerdere regels tegelijk, concentratie werd veel beter! Plezier in het lezen en in mijn studie.

Mirjam van Krieken, Agrifirm Group

In deze cursus bijzonder veel nieuwe dingen geleerd. Scannen, turbolezen, mindmappen en reproduceren van de 3 boeken die ik in die 3 weken heb gelezen aan de hand van mindmappen. Ik zie nu boekenkasten vol met info die ik tot mij wil nemen. Heb veel zin om nieuwe kennis op deze manier te vergaren. Dank je wel!

Ursula Tibon, OLVG Hoofd bedrijfsbureau Teaching Hospital

Zeer inspirerende cursus, met zeer interessante bespiegelingen over jezelf, waardoor inzicht ontstaat over onbewuste gewoontes en technieken. Door onbewuste issues bewust te maken ben ik in staat om SmartReaden ‘eigen’ te maken. Wat mij enorm veel plezier in lezen heeft gebracht, en natuurlijk veel snelheid in lezen.

Joris Roskam, Bayer CropScience

SmartReading is een reis die vele paradigma’s doorkruist. SmartReading heeft veel betekend voor de manier waarop en waartoe ik in de toekomst boeken lees. Paul geeft deze lessen op een prachtige manier!

Ardjan van der Blonk, Prénatal Moeder en Kind B.V