Herken je de leesremmer ‘verklanken’?

Je ‘denkt’ of ‘zegt’ de woorden in je hoofd terwijl je leest? Alsof je jezelf stilletjes aan het voorlezen bent. Dit betekent dat je niet sneller leest dan dat je kunt praten.

Verklanken

Verklanken of vocaliseren: je leest je zelf voor. Terwijl je deze letters leest, hoor je de betekenis ervan weerklinken in je hoofd. Dit is verklanken, vocaliseren of ook wel subvocaliseren. Je kunt zeggen dat je ‘pratend leest’ en dat je leessnelheid overeenkomt met je spreeksnelheid. Als je een boek leest, lees je jezelf eigenlijk voortdurend voor. En dat soms vele pagina’s lang. Voorlezen doen we wanneer we onze kinderen in bed stoppen. Dan vallen ze makkelijker in slaap. De conventionele methode zorgt ervoor om niet bij de les te zijn wanneer je jezelf ‘voorleest’.

Wanneer je sneller wilt lezen, zou je kunnen leren om sneller te praten in je hoofd. Maar dat is een behoorlijk vermoeiende bezigheid en veel sneller ‘praten’ dan 400 woorden per minuut is niet mogelijk. Subvocalisatie of auditief lezen vertraagt de leessnelheid enorm aangezien het ‘inwendig oor’ maar een beperkt ritme kan volgen. Met SmartReading ga je het verklanken zeer sterk verminderen en de overstap maken naar het visuele lezen. Het volledig uitbannen van subvocalisatie is niet mogelijk. In plaats van volledig bewust te vocaliseren ga je het terugbrengen naar een half bewust proces. Verrassend genoeg doe je het dan nog wel, maar je vertrouwt erop dat je het niet expliciet nodig hebt om de tekst te begrijpen. Met turbolezen ga je hiermee vertrouwd raken. Werd jij vroeger ook voorgelezen voor het slapen gaan? Oké, als je een methode zoekt om niet bij de les te blijven, ga dan vooral ”sneller voorlezen”.

SmartReading leert je visueel te lezen

SmartReading leert je visueel te lezen waardoor je veel minder verklankend leest. Informatie opnemen gaat dan een stuk eenvoudiger, je weet meer en je brein vindt het geweldig. Ook bijzonder gunstig voor dislecten. Zie hier informatie voor dyslecten.

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en andere snelleestrainingen die er zijn. We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.

Leer ook de smartmethode

Leer ook hoe je van je van al je leesremmers afkomt en schrijf je in.