Heb jij dat ook?

Heb jij dat ook? Dat je tijdens het lezen steeds terugspringt? Nog even herhalen wat je net gelezen hebt, wat was het ook alweer? We laten deelnemers één of twee alinea’s lezen. Als we dan vragen of er iemand terugsprong, dan is het antwoord unaniem en volmondig ‘JA’. Terugspringen gebeurt voortdurend.

We springen terug omdat we bang zijn iets te missen. We willen direct alles weten en begrijpen en het liefst alles tegelijkertijd. Dat werkt niet, waardoor we én langzaam lezen én terugspringen. Om dan nog maar niet te spreken van allerlei afleiding waardoor we ook nog eens gedwongen worden om terug te springen. We hebben niet onthouden wat er stond.

Stel dat elke herlezing 1 seconde kost en dat dit gemiddeld twee keer per regel gebeurt – dan ben je voor een pagina met 40 regels 1 minuut en 20 seconden kwijt. Wanneer je een boek leest van 300 pagina’s ben je 6 uur en 40 minuten kwijt aan het terugspringen of het herlezen wat je al gelezen hebt. Terugspringen in de tekst is eigen aan conventioneel lezen. Deze neiging smelt als sneeuw voor de zon met de smartmethode.
Zie het interview en hoor hoe de smartmethode werkt.

Doe je mee? We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het werkt. Op 5 en 26 november kan je nog meedoen, schrijf je hier in.