Je brein leest, je ogen zijn de lenzen die de tekst doorlaten

  1.  Tunnelvisie
  2.  Lezen met perifeer zicht

Een belangrijk inzicht voor wie sneller wil gaan lezen is dat je niet met je ogen leest maar met je brein!
Traditionele (snel)lezers gebruiken 20% van hun gezichtsveld, SmartReaders doen een beroep op hun 80% perifeer gezichtsveld.

Oogspiertraining heeft geen zin, laat je niet misleiden!

We horen steeds van deelnemers die ergens een snelleestraining hebben gevolgd dat je elk woord ‘verklankend’ dient te lezen anders begrijp je het niet. Dat er een maximum zit aan de snelheid en je door middel van oogspieroefeningen sneller gaat lezen. Dat klopt, echter blijft het wel verklanken. Je gaat sneller verklankend lezen. Wanneer je dit doet zul je merken dat je afgeleid blijft worden en dat je veelvuldig terug in de tekst moet gaan om deze goed te begrijpen. Dit gaat enorm in tegen de natuurlijke manier van je brein om informatie op te nemen. Het kost je wederom veel tijd en uiteindelijk val je terug op je oude manier. Hoewel er tegenwoordig velen zijn die roepen dat ze je ook visueel leren lezen, klopt dit niet, want ze weten niet hoe onze methode in elkaar zit.

Lezen met Tunnelvisie
De meeste mensen lezen met een tunnelvisie. Met tunnelvisie lezen betekent dat je weinig woorden tegelijkertijd leest. Je hebt dat vroeger op schoolgeleerd. Je las woord voor woord en daar bleef het bij. Voor de meeste mensen ligt dat tussen de 1 à 3 woorden. Met oogspieroefeningen haal je wellicht een verdubbeling van je leessnelheid.

De smartmethode

Echt snel kunnen lezen en je begrip verhogen zit hem in de combinatie van technieken van de smartmethode. Hoe zit dat?

Perifeer lezen

Met een perifeer blikveld gaat je brein meerdere woorden en ook meerdere regels zien. Perifeer kijken betekent bij ons dat je zowel horizontaal als verticaal meer gaat zien. Denk eens aan autorijden. Je kijkt recht voor je en tegelijkertijd registreren je hersenen wat er rondom je gebeurt. Dit gebeurt ook wanneer je recht voor je uit kijkt. Het perifere blikveld beslaat maar liefst 80%van de 260 miljoen lichtgevoelige fotoreceptoren die zich in je oog bevinden. De resterende 20% is gewijd aan het centrale blikveld.

Traditionele snellezers gebruiken 20% van het centraal blikveld en zijn gefocust op 1 tot 3 woorden in een zin.

SmartReaders doen een beroep op hun 80% perifeer gezichtsveld. Op die manier lezen je hersenen niet alleen de regels die je op dat moment aan het lezen bent, maar tegelijk verkennen je hersenen wat er nog meer op de bladzijde staat. Deze ruime manier van lezen vermijdt ook dat je je ogen te strak fixeert waardoor je snel vermoeid raakt. Met de smartmethode leer je deze vorm van lezen.

Je brein leest, je ogen fungeren slechts als lenzen net als bij een camera. Omdat je met SmartReading een breder blikveld leert ‘aanzetten’ wanneer je leest, lees je gemakkelijk meerdere regels tegelijkertijd. Met aanvullende technieken ga je merken dat het ‘voorlezen in jezelf’ afneemt. We lezen kinderen voor in bed, omdat ze dan sneller in slaap vallen, je zult begrijpen dat we dit effect bij snellezen niet nodig hebben. Wanneer je stopt met voorlezen aan jezelf, ga je vanzelf sneller lezen en zul je ervaren dat je concentratie enorm toeneemt. Dit leidt weer tot meer gedetailleerde opname en dus een beter geheugen.

SmartReading is een feest voor je brein en een verademing voor dyslectici.

Met SmartReading ga je weer op je natuurlijke manier lezen.