Ik begin met lezen en ‘spreek’ nog steeds in mijn hoofd. Ik probeer direct te begrijpen waar het over gaat omdat ik anders denk dat ik het niet zou kunnen onthouden. Wat kan ik anders doen?

Het ‘spreken’ in je hoofd komt door 2 redenen

Het ‘spreken’ in je hoofd komt door 2 redenen:

  1. je wenst alles te begrijpen en te onthouden waarbij je oude gewoonte je aangeeft dat dit alleen maar kan wanneer je de woorden ‘uitspreekt’ in je hoofd.
  2. Je leest te langzaam omdat je dan denkt dat je het kunt onthouden.

Je kunt geen 40 woorden onthouden weet je nog, dus stop hiermee a.u.b. Je wenst waarschijnlijk dat het begrijpen en onthouden direct moet komen.

Dit is een vervelende valkuil bij het aanleren van de smartmethode. Dit gaat namelijk totaal niet.

Denk eens aan het leren evenwicht bewaren met fietsen, dat was er ook niet direct en opeens kon je je evenwicht bewaren, het was er opeens gewoon nietwaar? Het er opeens zijn van evenwicht kwam omdat je oefende, niet 1x, niet 2x maar meerdere keren. Toen je, waarschijnlijk onbewust, het willen hebben van evenwicht losliet was het er juist. Eenmaal ervaren van evenwicht betekende ook dat je het nooit meer kwijtraakt. Dit is met SmartReading net zo. Motto is: lees zonder dat je direct en consequent wilt reproduceren tijdens het lezen. Doe je dit niet, dan haal je jezelf keer op keer onderuit. Het is zaak dat je weet wat je leest op het moment dat je het leest.

Op de laatste dag ga je aan de slag met mindmappen en springlezen. Dan ga je pas doen wat je nu allemaal tegelijkertijd wilt doen bij het lezen.

Misschien ten overvloede: Niet je best doen, niet nu direct en wel meteen het meest perfecte van jezelf eisen.