Waarschijnlijk check je jezelf voortdurend tijdens het lezen.

Wanneer je aan jezelf vraagt wat je nu net gelezen hebt dan merk je dat het niet gelukt is. Je krijgt het gevoel dat je door het ijs zakt. Het is begrijpelijk dat je dit ervaart omdat je dat in het verleden altijd zo deed en gewend bent.

Begrepen hebben wat je gelezen hebt betekent het volgende: herinneren wat je gelezen hebt in verband brengen met andere stukken die je hebt gelezen vergelijken of bevestigen naast je bestaande kennis erover nadenken of het klopt.

Wanneer je de bovenstaande 4 stappen tijdens het turbolezen doet ga je vanzelf weer verklanken omdat je veel te veel tijdens het lezen zelf doet. Goed mogelijk dat het je dan gaat irriteren.

Doe het volgende:

Laat het aan je brein over en ga er niet tussen zitten met je interne dialoog die constant checkt of je het wel hebt begrepen. Begrijpen doe je sowieso weet je nog?

De interne dialoog is er altijd wel dus vandaar de opdracht: deze gedachten betekenen niets. Wanneer je per zin of blokjes tekst de context pakt op dat moment is het voldoende. Kortom, weet wat je leest en vergeet wat je gelezen hebt. Dat vergeten kun je niet omdat het in het langetermijngeheugen komt. Blijf dus continue weten wat je leest (dan moet je het voorgaande stukje tekst wel vergeten.)

Je korte termijngeheugen kan dat niet allemaal vasthouden. Denk maar aan de 40 woordjes oefening. Verklanken blijf je per definitie doen, maar wordt steeds minder.

Zeer belangrijk

Op de laatste dag ga je de zeer belangrijke stap zetten, het ‘springlezen’. Pas dan ga je bezig met: herinneren wat je gelezen hebt in verband brengen met andere stukken die je hebt gelezen vergelijken of bevestigen naast je bestaande kennis. erover nadenken of het klopt. Je zal dan in staat zijn te begrijpen wat je hebt gelezen.

Het gehele boek zit in je langetermijngeheugen en met het mindmappen ga je pas reproduceren. Het is dus zaak om vertrouwen te hebben in dat prachtige brein van je en het herinneren pas op de laatste dag te willen. Je hoeft dus nu eigenlijk niet zoveel te doen. Alleen maar te lezen wat er staat en lekker vlot verder gaan.

Voor je eventuele geruststelling

Mocht op de laatste dag blijken dat het je niet is gelukt, weet dan dat we je zallen blijven helpen totdat het je wél lukt. Wellicht dat dit ook nog een beetje de druk van de ketel haalt. Immers, stress is ‘killing’ bij SmartReading.