Ik was in de veronderstelling dat ik niet ‘mocht’ terugspringen.

Ik merk dat ik dan tijdens het lezen ga beredeneren of deze info belangrijk genoeg is voor mijn initiële mindmap. Het gevaar is namelijk, dat ik dat ik geneigd kan zijn veel paginanummers op te schrijven, waardoor ik teveel info wil vastleggen. Heb je voor dit laatste nog tips?

Als ik het zo lees ben je eigenlijk nog teveel aan het nadenken over de tekst die je leest. Met andere woorden toch een soort boek in je hoofd aan het schrijven. Aannemen wat je leest betekent dan ook klakkeloos aannemen wat je leest waardoor je er niet zoveel over gaat nadenken. Dan zal je gaan merken dat werkelijk belangrijke informatie je langzamer doet laten lezen.

Dat paginanummer noteer je dan op je initiële Mindmap. Dat lijkt een beetje vreemd wanneer je dat doet omdat je het vermoeden hebt dat je de zaken niet in verband kunt brengen. De realiteit wijst echter altijd anders uit maar die zal je pas ontdekken op de laatste dag. Kortom, nu vertrouwen hebben.

Belangrijk is alleen maar dat je weet wat je leest op het moment dat je het leest zonder het in verband te hoeven brengen met de volgende zinnen die je leest. Wanneer je dit werkelijk lukt trouwens zal je gaan merken dat het geheel toch wel, ergens een beetje latent in je brein, in verband wordt gebracht tijdens het lezen na ongeveer een pagina of 20.

Je gaat op de laatste dag analyseren, nadenken over et cetera bij het springlezen. Dan zet je je denken aan, je analyserende vermogen om ook de informatie bijvoorbeeld op je werk te betrekken.