Je hebt altijd gezegd: weet wat je leest op het moment dat je leest.

Dus probeer ik elk woord toch te begrijpen als ik dit tegenkom. Hierdoor gaat de snelheid weer naar beneden. Voer ik de snelheid op dan weet ik niet wat ik lees op het moment dat ik het woord las. Dus een vicieuze cirkel.

Je schrijft las. Dit betekent dat je ook op microniveau aan het reproduceren bent tijdens het snellezen.

Kortom; Weet wat je leest op het moment dat je het leest. Dit betekent niet begrijpen en analyseren.

Let op: de meeste woorden ken je al, je hoeft het woordenboek er niet bij te pakken. De volgorde van de woorden bepalen de voor jou mogelijk nieuwe betekenis. Lees door, zonder te reproduceren tijdens het lezen. En weet je nog, begrijpen doe je sowieso.

Het reproduceren doe je pas wanneer je gaat springlezen en mindmappen op de laatste dag, dan ga je reproduceren, denken, analyseren begrijpen etc. Springlezen en mindmappen is een cruciale stap in het geheel. Het lijkt erop dat je alle vaste grond onder je voeten voelt verdwijnen. Je bent van oudsher immers gewend direct te reproduceren. Wij vragen je dat dus pertinent niet te doen.

Je zal op de laatste dag met het springlezen opmerken dat je meer weet dan dat je normaliter zou doen.

Tip

Pas het bovenstaande advies eens toe met één hoofdstuk en niet met het gehele boek. Je zal in het begin waarschijnlijk (onbewust) geen vertrouwen hebben dat het voor je werkt waardoor er een mate van spanning zal zijn. Spanning heeft geen gunstige invloed. Wanneer je dan merkt dat het begint te werken krijg je vertrouwen en neemt de spanning af.