Ik merk dat ik blijf hangen op de uitspraak ‘weet wat je leest’.

Ik heb nodig om beter te weten wat hier nu precies mee bedoeld wordt. Zoals ik denk dat je bedoelt is het als volgt: Ik lees met de turbo leesmethode snel door de tekst en heb mijn ogen telkens gericht op enkele woorden waarvan ik me bewust ben wat er staat.
In het perifere zicht zitten vervolgens een veel groter aantal woorden die ik niet bewust op mijn netvlies krijg. Hierdoor lees ik niet een hele zin, inclusief zinsverband etc.

Ik ben op het moment van lezen ongeveer in staat om te vertellen waar de tekst over gaat, dit is een soort optelling van de woorden die ik bewust binnenkrijg, maar nogmaals, geen hele complete zinnen. Hiervoor heb ik dan denk ik de vervolgstappen nog nodig. Klopt het bovenstaande, of lees ik in dit geval te snel? Als dit niet klopt, dan hoop ik echt dat je het voor me kan verhelderen, want ik voel dat hier de kneep van mijn vervolg in zit.

Als het wel klopt, dan lucht het enorm op, omdat dit reeds goed gaat en er bestaat bij mij ruimschoots vertrouwen dat het perifere zicht alles in mijn lange termijn geheugen heeft gestopt. Alleen dus graag een bevestiging van jouw zijde of het klopt dat we niet alle woorden in een zin bewust hoeven te lezen (in het kader van ‘weet wat je leest’).

Antwoord

Wanneer je enkele woorden leest waarvan je je bewust bent wat er staat is dat goed. De andere woorden die je niet bewust leest is niet goed. Het is beter om deze ook bewust te lezen. Dit betekent dan dat je met perifeer zicht alle woorden leest die er op een regel staan. In het begin kunnen dat groepjes woorden zijn.

Mogelijk is het zo dat je je focust op enkele woorden en je deze (onbewust) ‘verklankend’ leest omdat je denkt dat dit de enige manier is om te weten wat je leest. Op deze manier beperk je jezelf. Door het ontwikkelen van je perifere zicht ga je meerdere woorden tot zinnen (context) bewust weten tijdens het lezen.

De context vormt zich bij de volgende regel. Een zin kan bestaan uit meerdere regels. Wanneer je je tempo dan gaat opvoeren gaat het eventuele verklanken minder zijn en za; je merken dat de andere regel (eronder) automatisch door je brein wordt gelezen.
Dit verschijnsel ontstaat wanneer het perifere zicht gaat toenemen.

Het toenemen van het perifere zicht ontstaat mogelijk ook wanneer je jezelf niet meer bezig houdt met de uitspraak ‘weet wat je leest’. Je bent dan steeds bezig met denken en zit je jezelf in de weg. Vermoedelijk ben je dan ook steeds op micro niveau aan het reproduceren wat je er nu van begrepen hebt. Een valse strategie. Immers, je kunt niet eens 40 woorden reproduceren, weet je nog? Wat je er echt van begrepen hebt komt in de laatste stappen die cruciaal zijn. Het springlezen en mindmappen. Ook van belang. Soms lijkt het dat je niet alle woorden bewust leest. Denk aan fiets, vliegtuig, de, het, een etc.