Om te achterhalen waarover het boek gaat heb ik tijdens het Turbolezen enkele stukken conventioneel gelezen. Dit gaf me niet echt het verwachte resultaat. Is het goed om op deze manier verder te gaan?

Door deze actie ondermijn jij jezelf.

Conventioneel lezen geeft een vals gevoel van kennis. Het is niet omdat je de tekst even ‘bewust’ in je korte termijn geheugen ‘gehoord’ hebt, dat je hem ook kunt reproduceren. Wanneer je de verwachting hebt om direct veel te willen onthouden merk je dat het niet lukt.

Je ervaart constant het gevoel dat je er niets van onthoud. Waar je waarschijnlijk mee bezig bent is het consequent trachten te reproduceren, misschien wel letterlijk, wat je hebt gelezen. Dat lukt je gewoonweg niet, dat lukt niemand. Je ervaart steeds dat je ‘faalt’ en je gaat vermoedelijk steeds meer je best doen. Je best doen geeft spanning en uiteindelijk een gevoel van frustratie. Het is wel begrijpelijk dat je dit doet omdat je dit van oudsher gewend bent. Ga dus niet meer checken wat je gelezen hebt.

Doe de oefening zoals je hebt geleerd in de training. Op de laatste dag komt het kritische, checkende en vergelijkende lezen aan de orde. Dan ga je de informatie op papier zetten.