Interne dialoog, dat stemmetje in je hoofd bij het lezen.

Je doet teveel tegelijkertijd.

Terwijl je leest, probeer je te begrijpen en te onthouden wat er geschreven staat. Je legt verbanden en zet de tekst om naar je gedachtenwereld. Je maakt analyses en je merkt dat je ‘in discussie gaat met de auteur’. Zijn visie druist in tegen die van jou. Je bent het niet of maar deels eens met wat er geschreven staat. Tegelijkertijd ben je bang om te vergeten wat je net gelezen hebt en ga je memoriseren terwijl je leest. Besef dat je, terwijl je al deze gedachten formuleert, niet meer aan het lezen bent. Je bent dan niet meer bij de les en weet niet meer wat je net allemaal gelezen hebt. Dat betekent dat je herhaaldelijk zal moeten terugspringen in de tekst, waardoor je nog meer tijd verliest. Door al deze gedachten maak je dat je je kortetermijngeheugen overbelast en blokkeer je de opslag van nieuwe kennis in je langetermijngeheugen. Je merkt heel snel dat je niet meer weet wat er stond. Lees je op de conventionele manier, dan moet je brein drie dingen tegelijk doen: lezen, reflecteren en trachten te onthouden wat er staat. Je brein raakt in verwarring en weet niet meer wat je gelezen hebt en je springt terug. Je hersenen kunnen veel, maar drie dingen tegelijk is teveel.

Multitasking is trouwens een mythe, maar dat heb je vast zelf ook al ondervonden.
Verbanden leggen doe je daarna met mindmappen en springlezen. Een tijdwinst van jewelste!

Zo heb je het geleerd maar het kan anders.

[global_list list=’Te traag en te zorgvuldig willen lezen;Angst om informatie te missen;Interne dialoog;Terugspringen; Verklanken;Afdwalen’]

Leer hoe je van je leesremmers af komt.

De grootste leesremmer van allemaal? Jijzelf!

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en alle andere snelleestrainingen die er zijn.
We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.