Heb je gemerkt dat je tijdens het lezen steeds aan het ‘terugspringen’ bent? Nog even herhalen wat je net gelezen hebt, wat was het ook alweer? We laten wel eens mensen slechts één of twee alinea’s lezen. Als we dan vragen of er iemand terugsprong, dan is het antwoord unaniem en volmondig ‘JA’. Terugspringen gebeurt voortdurend.
We springen terug omdat we bang zijn dingen te missen. We willen direct alles weten en begrijpen, en het liefst allemaal tegelijkertijd. Dat werkt niet, waardoor we én langzaam lezen én terugspringen. Om dan nog maar niet te spreken van allerlei afleiding waardoor we ook nog eens gedwongen worden om terug te springen.
Stel dat elke herlezing 1 seconde kost en dat dit gemiddeld twee keer per regel gebeurt – dan ben je voor een pagina met 40 regels 1 minuut en 20 seconden kwijt. Wanneer je een boek leest van 300 pagina’s ben je 6 uur en 40 minuten kwijt aan het terugspringen of het herlezen wat je al gelezen hebt. Terugspringen in de tekst is eigen aan conventioneel lezen. Deze neiging smelt als sneeuw voor de zon door SmartReaden.

Zo heb je het geleerd maar het kan anders.

Leer hoe je van je leesremmers af komt.

De grootste leesremmer van allemaal? Jijzelf!

Je interne dialoog, dat stemmetje, zal sterk verminderen. De Smartmethode verschilt veel van gewoon lezen en alle andere snelleestrainingen die er zijn.
We zullen samen met jou het vertrouwen in de methode opbouwen zodat je ervaart dat het kan.