Is het zo dat ik op de laatste dag bij het springlezen sommige stukken ook gewoon iets langzamer lees? Laat het springlezen dat toe?

Ja, het zit in het laatste stuk, het springlezen. Omdat je met springlezen sowieso langzamer leest, gaat het denken, analyseren enz. een enorme rol spelen waardoor de informatie herkend/herinnerd wordt. Het is nu slechts alleen van belang dat je blijft weten wat je leest zonder moeite te doen om tijdens het lezen na te gaan wat je gelezen hebt. (onthouden tijdens het leesproces zelf) Wat je gelezen hebt ontdek je bij het (langzamere) springlezen.

Is het zo dat ik op de laatste dag bij het springlezen sommige stukken ook gewoon iets langzamer lees? Laat het springlezen dat toe?2020-03-04T20:54:56+00:00

Hoe leest ik het beste verschillende gedachtegangen van filosofen?

Bij een boek waarin diverse theorieën, in dit geval gedachtegangen van een aantal filosofen wordt beschreven kun je het beste het volgende doen. Lees het gedachtegoed van één filosoof. Ga springlezen en mindmappen. Dan het gedachtegoed van de volgende filosoof lezen, springlezen en mindmappen. Zet wel het gedachtegoed van de tweede filosoof op dezelfde mindmap. Zo lees en verwerk je alle filosofische gedachtegangen. Je hebt dan straks op je mindmap een mooi overzicht van alle filosofische ideeën. Het is bekend dat het anders lastig wordt omdat e.e.a. door elkaar heen kan gaan lopen en dat kan verwarring opleveren.

Hoe leest ik het beste verschillende gedachtegangen van filosofen?2020-03-04T20:54:18+00:00

Bij de laatste stap van het smartreaden (het teruglezen) weet ik niet goed waar in het boek ik moet beginnen met lezen en hoe lang moet je doorlezen? Kun je hier iets over zeggen?

Wanneer je aan het turbolezen bent en er blijft iets ‘hangen’ of je leest iets wat beren interessant voor je is, stop dan even en noteer het paginanummer. Lees dan weer verder. Dit doe je iedere keer wanneer er iets echt belangrijks voorbij komt. Wanneer je dan gaat springlezen (het teruglezen) begin je met de genoteerde paginanummers. Je zal merken dat dan het geheel in verband komt.

Bij de laatste stap van het smartreaden (het teruglezen) weet ik niet goed waar in het boek ik moet beginnen met lezen en hoe lang moet je doorlezen? Kun je hier iets over zeggen?2020-02-25T20:10:08+00:00
Ga naar de bovenkant