Hoeveel leren leerlingen als ze de snelheid van hun klasvideo’s verdubbelen? Meer dan je zou denken, vindt nieuwe psychologiestudie

Datum: 11 januari 2022
Bron: Universiteit van Californië – Los Angeles

Overzicht:

Een nieuwe studie toont aan dat studenten informatie vrij goed onthouden als ze colleges tot tweemaal hun werkelijke snelheid bekijken. Met 85% van de studenten die werden ondervraagd als onderdeel van het onderzoek, meldden ze dat ze collegevideo’s ‘snel bekeken’, en lieten de onderzoekers studenten deelnemen aan een reeks experimenten om te testen hoe hogere snelheden het leren beïnvloedden. Tijdens COVID-19 zijn opgenomen hoorcolleges een vast onderdeel geworden van de cursusinstructie.

HET HELE VERHAAL

Opgenomen colleges zijn tijdens de COVID-19-pandemie een vast onderdeel geworden van de cursusinstructie, en studenten proberen vaak meer leerstof in een kortere tijdspanne te stoppen door deze opnames met dubbele snelheid of zelfs sneller te bekijken. Maar lijdt het begrip daaronder?

Verrassend genoeg nee – tot op zekere hoogte. Een nieuw UCLA-onderzoek toont aan dat studenten informatie vrij goed onthouden als ze colleges tot tweemaal hun werkelijke snelheid bekijken. Maar zodra ze die limiet overschrijden, beginnen de dingen een beetje wazig te worden, zei Alan Castel, de senior auteur van de studie en een UCLA-professor psychologie.

Met 85% van de UCLA-studenten die werden ondervraagd als onderdeel van het onderzoek, meldden ze dat ze collegevideo’s ‘snel bekeken’, en lieten de onderzoekers studenten deelnemen aan een reeks experimenten om te testen hoe hogere snelheden het leren en het vasthouden van kennis beïnvloedden.

Rome bouwen in minder dan 15 minuten

In één experiment verdeelden de onderzoekers 231 UCLA-studenten in vier groepen en lieten ze twee collegevideo’s van 13 tot 15 minuten bekijken – een over het Romeinse rijk en een andere over taxaties van onroerend goed. De ene groep keek op normale snelheid, één op 1,5 keer de normale snelheid, een andere op dubbele snelheid en de laatste groep op 2,5 keer de normale snelheid. Ze kregen de instructie om de video’s niet te pauzeren of aantekeningen te maken.

Onmiddellijk na de bezichtigingen kregen ze begripstests op de afzonderlijke video’s, elk bestaande uit 20 meerkeuzevragen en waar-of-onwaar-vragen. De groep met normale snelheid had gemiddeld 26 juiste antwoorden van de 40, terwijl de groep met dubbele snelheid 25 scoorde (ongeveer hetzelfde als de groep met 1,5 snelheid). De groep met 2,5 snelheden deed het niet zo goed en beantwoordde slechts ongeveer 22 vragen correct.

Een week later kregen dezelfde groepen verschillende tests met betrekking tot de twee video’s om te beoordelen wat ze hadden bewaard. De groep met normale snelheid was gemiddeld 24 van de 40, de groep met 1,5 snelheid en dubbele snelheid gemiddeld 21 en studenten met 2,5 snelheid gemiddeld 20.

“Verrassend genoeg had de videosnelheid weinig effect op zowel het onmiddellijke als het vertraagde begrip totdat de leerlingen twee keer de normale snelheid overschreden”, zegt hoofdauteur Dillon Murphy, een doctoraalstudent psychologie aan de UCLA.

In andere experimenten testten de onderzoekers verschillende combinaties van snel kijken en kijken op normale snelheid van de twee video’s. Zie hieronder de resultaten:

Twee keer met dubbele snelheid versus één keer met normale snelheid
De ene groep studenten bekeek de video’s twee keer achter elkaar op dubbele snelheid en een andere groep keek ze slechts één keer op normale snelheid. Beide groepen hebben direct na de bezichtiging gemiddeld 25 van de 40 vragen goed beantwoord.

In een gerelateerd experiment bekeek de ene groep de video’s één keer met normale snelheid, terwijl een andere groep ze aanvankelijk met dubbele snelheid bekeek en een week later opnieuw met dubbele snelheid. Bij het testen een week nadat de eerste groep de video’s had bekeken (en kort nadat de tweede groep de video’s een tweede keer had bekeken), presteerden de speed-watchers beter, gemiddeld 24 van de 40, versus 22 voor de eenmalige, normale snelheid groep.

Schakelsnelheden
Een groep die de video’s op normale snelheid en vervolgens op dubbele snelheid bekeek, scoorde iets beter onmiddellijk na hun bezichtigingen dan een groep die op dubbele snelheid en daarna op normale snelheid keek – 26 versus 24, een verschil dat volgens Murphy niet statistisch significant was. Toen twee andere testgroepen dezelfde kijkprocedure volgden en een week na het kijken werden ondervraagd, scoorden ze allebei 25.

Mensen spreken over het algemeen met een snelheid van ongeveer 150 woorden per minuut, en eerder onderzoek heeft aangetoond dat het begrip begint af te nemen naarmate spraak de dubbele snelheid nadert – ongeveer 275 woorden per minuut, merkte Castel op.

Hij en Murphy zeiden dat ze verrast en onder de indruk waren dat studenten bij sommige van de hogere snelheden konden leren en kennis konden behouden.

“Hogeschoolstudenten kunnen tijd besparen en efficiënter leren door vooraf opgenomen colleges met hogere snelheden te bekijken als ze de bespaarde tijd gebruiken voor extra studie, maar ze mogen niet het dubbele van de normale afspeelsnelheid overschrijden”, zei Murphy. “Hoewel ons onderzoek geen significante nadelen aan het licht heeft gebracht van het bekijken van collegevideo’s met een snelheid tot het dubbele van de normale snelheid, waarschuwen we deze strategie niet te gebruiken om simpelweg tijd te besparen. Studenten kunnen het leerproces verbeteren als ze de bespaarde tijd besteden aan activiteiten zoals het bekijken van flashcards of oefentoetsen maken.”

De strategie om video’s te versnellen is mogelijk niet effectief bij bijzonder complex of moeilijk cursusmateriaal, merkten de onderzoekers op.

Het onderzoek is online gepubliceerd in het tijdschrift Applied Cognitive Psychology. Co-auteurs van de studie zijn UCLA psychologiestudent Karina Agadzhanyan en voormalige UCLA psychologiestudenten Kara Hoover en Jesse Kuehn.

speed-watchers & speed-readers, hoe leuk.

  • Gebruik je tijd nuttig – met de smartmethode heb je ook genoeg ontspanning

  • Stop nooit met leren – meesterschap is altijd leerling blijven

  • Oordeel niet over dyslectici – oordelen is je afsluiten voor de overige 99 procent van de mogelijkheden

Met de smartmethode lees je heel anders

Zou het aan je aangeleerde manier van lezen kunnen liggen?
De smartmethode verandert de automatisering van het lezen en zal de kwaliteit van je lezen absoluut verbeteren.

Lees meer over de smartmethode, waarom het een gunstig effect heeft op dyslexie en zie wat anderen erover zeggen

Schrijf je in

De eerstkomende data zijn : dag 1 op zaterdag 19 maart & dag 2 op zaterdag 2 april.
Twee prachtige klassikale dagen en als bonus ontvang je digitale ondersteuning!

Een fantastische ervaring en een vaardigheid voor de rest van je leven!

Wil je meer weten?

Bel gerust: 0252 518 537

Of chat met ons.

 


Share This Post!

Join too already thousands of Students enjoying the smart method!