Learn to think smart.

Veruit de meeste beslissingen die je neemt, gaan onbewust. Denk maar eens aan de ‘beslissing’ om je hoofd te draaien als je je naam hoort. Daar hoef je niet bij na te denken, dit gaat automatisch.

Sommige andere beslissingen zijn meer ingewikkeld. Je gaat nadenken over wat een verstandige en juiste beslissing is. Het duurt lang en kost moeite, maar uiteindelijk maak je jouw beslissing op een rationele manier. Rationeel nadenken wordt steeds belangrijker omdat je jezelf beter informeert. Denk goed na over wat voor soort school of universiteit je wil kiezen voor een fijne toekomst. Heb dus meer aandacht over hoe je leert na te denken.

Volg je intuïtie

Praat over dingen waar je een goed gevoel bij hebt. Het helpt als je samen praat over dingen die je raken. Laat je niet afleiden als het lijkt alsof een studiekeuze succesvol is.  Een keuze voor je loopbaan maak je vooral vanuit je gevoel.

  • Gebruik je tijd nuttig – neem ook genoeg ontspanning

  • Stop nooit met leren – meesterschap is altijd leerling blijven

  • Wees moedig – angst heeft geen tanden

Mbo

De Keuzegids maakte een toplijst met uurlonen. Anderhalf jaar na het afstuderen verdienen mbo’ers in de procestechniek (17,95 euro per uur) het meest. Daarna volgen werknemers in de verpleging (16,60 euro per uur) en verzorging (14,04 euro per uur). Wie werkt in het weg- en railtransport verdient na anderhalf jaar gemiddeld 13,91 euro per uur, in de scheepvaart is dat 13,27 euro per uur.

Hbo

Met deze hbo-studies verdien je de dikst belegde boterham.

Technische studies
Studenten technische bedrijfskunde verdienen met 2740 euro per maand gemiddeld gezien het hoogste bruto startsalaris. De studie elektrotechniek zit daar maar een tientje onder. Het zijn sowieso techniek studies waar je moet zijn voor een hoog startsalaris. In de top tien staan verder ICT, mondzorgkunde en logistiek, verkeer en zeevaart.
Als vanouds zijn het de creatieve studies die afgestudeerden opzadelen met de laagste startsalarissen. Dit jaar is creatieve therapie, met een startsalaris van 1680 euro, de hekkensluiter. Muziek, de kunstacademie en theater en dans doen het nauwelijks beter.

Share This Post!

Join too already thousands of Students enjoying the smart method!